Huisdieren Forum

Voor informatie over uw huisdier. Om vragen te stellen en om vragen te beantwoorden. In dit forum helpen we elkaar.
 
IndexZoekenRegistrerenInloggen

Deel
 

 Het konijn

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Jolijn
Admin
Admin
Jolijn

Aantal berichten : 343
Leeftijd : 31
Woonplaats : omgeving enschede
Huisdieren : 1 Vlaamse Reus
Registration date : 21-02-08

Het konijn Empty
BerichtOnderwerp: Het konijn   Het konijn Icon_minitimedi feb 26, 2008 5:01 pm

Algemene informatie over het konijn.

Aanschaf
Als je van plan bent een konijn aan te schaffen zijn eten, drinken en veel aandacht geven het belangrijkste.

Wanneer je een konijn gaat kopen moet je er goed op letten of de vacht, oren en ogen er gezond uit zien. Als dit niet zo het geval is, heb je een grote kans dat het konijntje ziek is of wordt.

Koop een konijn niet te jong want als de konijntjes op een te vroege leeftijd van de moeder weggehaald worden kunnen ze ziek worden. De minimale leeftijd is vanaf 7 weken en ouder.

Benodigdheden
Voordat je besluit een konijn te nemen, is het belangrijk dat je een kooi hebt. Een kooi moet genoeg ruimte hebben. Als je een hok voor buiten hebt, is het belangrijk dat je een nachthok hebt. Zorg ook dat de wind niet in de kooi blaast, want dan staat je konijn in de tocht en kan het ziek worden. Als bodembedekking kun je bijvoorbeeld zaagsel en kranten gebruiken. Dit absorbeert urine. Hooi is heel belangrijk! Dit zorgt voor een goede spijsvertering en is uiteraard erg gezond. Daarbij is stro ook fijn voor de konijnen. Dit houd de konijnen lekker warm en daar kunnen ze warme nestjes van maken. Voedsel en water mag ook niet ontbreken. Wanneer je voedsel koopt, koop dan liever geen gemengd voer! Je hebt de kans dat de konijnen alleen het lekkere eruit pikken en het gezonde laten staan! Het beste is om ze gewoon korrelvoer te geven (korte bruine staafjes). Het beste is om het water gewoon elke dag te verversen. Vooral als het warm weer is en de zon schijnt er bijvoorbeeld op, dan hebben ze warm water en dat is niet echt lekker!

Verzorging
Je moet je konijn iedere dag vers eten en drinken geven en minstens elke week het hok schoonmaken. Het is niet noodzakelijk, maar als je het beste wilt voor je konijn, kun je het om het half jaar laten inenten (bijvoorbeeld tegen myxomatose).

Tanden
De tanden van een konijn blijven groeien. Om deze kort te houden kunt u het beste een dikke tak bij uw konijn in het hok leggen zodat hij hieraan kan knagen. Zo kunnen zijn tanden afslijten. Mochten de tanden toch te lang worden, kun je ze zelf knippen of kun je de dierenarts de tanden laten knippen.

Nagels
Deze kunnen geknipt worden met een nagelknipper. Je kunt hiervoor een speciaal nagelschaartje kopen. Let wel op dat je enkel de puntjes afknipt en niet heel de nagel! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de dierenarts dit te laten doen.

Speelgoed
Vooral als je één konijntje hebt, is speelgoed belangrijk. Als je niet weet wat voor speelgoed je moet kopen of maken, moet je je konijn goed observeren. Houd je konijn veel van knagen, van graven of van klimmen, dan weet je zo ongeveer wel wat je aan je konijn kunt geven. Als het van knagen houdt, geef je hem bijvoorbeeld een dikke tak. Houdt je konijn van klimmen, maak dan een klimparadijsje en als je konijn van graven houdt, geef hem een zandbak of een theedoek.

Voortplanting
Een voedster is op een leeftijd van 5 à 6 maanden geslachtsrijp. Wanneer je een ram en een voedster samen zet kan je er bijna zeker van zijn dat je over een maand een nestje met konijnen hebt.
Dek je konijn niet te vroeg, dit kan zeer ongezond zijn voor het konijn. Ze kan er lichamelijke problemen van krijgen en dan zal ze niet zo heel lang leven. vanaf 6 maanden is ze fokrijp en kan een ermee gefokt worden.
Let ook op dat je geen inteelt krijgt. Als je de moeder of de vader het met z'n ouders of broertjes of zusjes laat doen, heb je de kans dat je misvormde konijntjes krijgt en de jongen zullen steeds zwakker worden en kleiner blijven
Het voorjaar is het de beste tijd om je konijn te laten dekken. Er wordt aangeraden het vrouwtje bij het mannetje zetten en niet omgekeerd, zodat het mannetje niet ineens in een andere omgeving terecht komt, want dan zal van het dekken ook niet veel terecht komen. Zorg dat het dekken in een hok gebeurt. Het duurt ongeveer 20 seconden. Hierna zal het vrouwtje proberen weg te lopen van het mannetje en kan je ze beter uit elkaar halen en weer in hun eigen hok plaatsen. Wanneer je wil weten of dat het dekken geslaagd is, kunt u na 2 weken het vrouwtje nog eens bij het mannetje zetten. Wanneer het vrouwtje niets van het mannetje wilt weten kan je er vanuit gaan dat het dekken geslaagd is. De draagtijd van een konijn is 4 weken. Het valt zeer duidelijk op wanneer een konijn gaat bevallen; een paar uur voor de bevalling zal de voedster al het hooi dat ze in haar hok kan vinden op een hoopje gooien. Haar borstkas gaat ze kaal plukken en met dat haar zal ze haar nest verder bouwen. Wanneer de jongen geboren zijn kan je beter nog een paar dagen wachten met een kijkje te nemen, het konijn zal ook niet heel de dagen 24/24 uur op het nest zitten maar slechts af en toe, vaak zul je zelfs denken dat ze er nooit op gaat zitten maar dat is niet het geval, ze gaat er enkel op zitten wanneer de jongen moeten zuigen. Je kan na een vier dagen een "nestcontrole" houden. Wanneer de jongen nog leven en je doet het hooi voorzichtig wat open, zul je de jongen zien bewegen. Na een 10 dagen gaan de oogjes langzaam open en op de 12e dag horen de oogjes helemaal open te zijn. Na een 2 weken zullen de jonge konijntjes door het hok kruipen.

Aantal jongen per nest

Grote rassen

Franse Hangoor - 1 tot 15
Lotharinger - 8 tot 12
Vlaamse Reus - 5 tot 8

Middenrassen

Belgische haas - 4 tot 8
Californian - 8 en meer
Duitse Hangoor - 6 tot 8
Engelse Hangoor - 6 en meer
Groot Chinchella - 5 tot 7
Japanner - 6 tot 10
Nieuw-Zeelander - 5 of 6
Papillon - 5 tot 8
Rijnlander - 6 tot 10
Wener - 6 tot 11
Witte van Hotot - 4 tot 8
Zilvervos - 6 tot 8

Kleine rassen

Hollander - 6 of 7
Klein Zilver - 4 of 5
Tan - 3 tot 5
Thrianta - 6 tot 8

Dwergrassen

Kleurdwerg - 2 of 3
Nederlandse Hangoor Dwerg - 3 of 4
Pool - 3 of 4

Konijnen met bijzondere haarstructuur

Angora - 5 tot 7
Rex - 4 tot 6
Terug naar boven Ga naar beneden
http://huisdieren.forumactie.com
 
Het konijn
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Huisdieren Forum :: Knaagdieren :: Konijnen-
Ga naar: