Huisdieren Forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Huisdieren Forum

Voor informatie over uw huisdier. Om vragen te stellen en om vragen te beantwoorden. In dit forum helpen we elkaar.
 
IndexZoekenLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De cavia

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Jolijn
Admin
Admin
Jolijn


Aantal berichten : 343
Leeftijd : 36
Woonplaats : omgeving enschede
Huisdieren : 1 Vlaamse Reus
Registration date : 21-02-08

De cavia Empty
BerichtOnderwerp: De cavia   De cavia Icon_minitimedi feb 26, 2008 5:00 pm

Algemene informatie over de cavia

Aanschaf
Cavia's zijn te krijgen in de dierenwinkel, fokkers, asiels en particulieren. Bij asiels gaat het vaak om volwassen dieren die afgestaan of gevonden zijn.

Wanneer je besluit om een cavia te nemen is het goed om te weten dat cavia's groepsdieren zijn. Cavia's zijn gelukkiger met een maatje. Het beste een gecastreerd mannetje met één of meer vrouwtjes. Twee of meer vrouwtjes gaat ook goed. Twee mannetjes wil soms wel maar in de meeste gevallen leidt dat tot flinke gevechten. Twee mannetjes met een vrouwtje is niet slim, want de mannetjes gaan onderling vechten voor het vrouwtje.

Waar je verder op moet letten is dat de cavia gezond is. Een gezonde cavia heeft heldere oogjes, geen loopneus, schone oortjes en een mooi glanzende vacht zonder kale plekken. De keutels zijn mooi langwerpig en het diertje maakt een levendige indruk.

Huisvesting
Het eenvoudigste en heel geschikt onderkomen voor cavia's is een binnenkooi uit de dierenwinkel. Voor twee cavia's is een 1 x 0,50 m. kooi vereist.

Cavia's houden ervan hun omgeving te bestuderen. Zet een caviakooi in de kamer altijd met één kant tegen de muur. Dat is rustiger voor de cavia's, want dan kan van die kant voor hun gevoel geen gevaar aan komen. Cavia's kunnen, net zoals andere knaagdieren, niet tegen tocht en vocht. Ze hebben dan kans op een verkoudheid en/of een longontsteking. Zorg dus dat de kooi tocht- en vochtvrij staat. De keuken is vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad geen geschikte plaats voor een caviakooi, maar in de keuken is het sowieso niet hygiënisch om een dier te plaatsen.

Leg kranten op de bodem van de kooi met daarop een laagje houtvezel (zaagsel) en een flinke laag hooi.
Geef altijd hooi. Dit eten de dieren en is belangrijk voor de spijsvertering. Ook houden cavia's ervan om onder een laag stro weg te kruipen.
Gewoonlijk krijgt de kooi één à twee keer per week een schoonmaakbeurt. Cavia’s gebruiken de hele kooi als toilet. Af en toe kan de kooi ontsmet worden met een soda oplossing. Urine aanslag kan goed verwijderd worden met azijn.

Gedrag
Oorspronkelijk komen cavia's uit gebieden waar veel struiken staan en hoog gras groeit. Ze zijn in deze omgeving vaak niet in staat elkaar te zien. Om deze redenen hebben ze allerlei geluiden ontwikkeld om met elkaar te kunnen communiceren.

Hoog en hard piepen, door sommige mensen ook fluiten genoemd, doet een cavia om aandacht te trekken. Jonge dieren die zijn verdwaald doen het om hun moeder te roepen. Bij mensen zullen cavia's gaan piepen als het etenstijd is of als de mensen na lange tijd van huis zijn geweest weer thuiskomen.

Als een cavia knort, wil hij aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. De cavia voelt zich goed en wil ermee aangeven andere cavia's rustig erbij kunnen komen.

Korte en stoterige geluidjes betekent dat de cavia's met elkaar aan het communiceren zijn. Deze geluidjes dienen om contact te bewaren wanneer de dieren elkaar niet kunnen zien.

Als een cavia gaat sissen en/of klappertanden is er iets mis. Dit geluid laten ze horen als ze kwaad zijn of als ze zich bedreigd voelen. Het sissen en klapper- tanden zal een cavia tegenover de mens niet laten horen.
Als een cavia rust, ligt het vaak een beetje op zijn zij onder of in een bedje van hooi. Naast de geluidjes hebben cavia's ook een vrij duidelijke lichaamstaal:
Neuscontact en beetje duwen: herkenning door geur en initiëren contact
Omhoogkomen met stijve knieën: voelt zich bedreigd
Kopje naar rechts: kracht, dominantie over de ander
Tanden bloot, bekje open: waarschuwingsteken van vrouwtje aan mannetje
Uitstrekken: ontspanning en comfort
Huppelen en springen: plezier, energie en speelsheid
Bewegingsloos op de rug liggen: verdediging, respons op angst (bevriezing)
Op achterste pootjes staan: naar voedsel reiken, ruiken
Kopje naar voren gestrekt: op de uitkijk, voorzichtig
Pootjes ingetrokken , tegen de muur: bang en bedreigd, voor bescherming

Verzorging
Controleer regelmatig de vacht op ongedierte, wonden of kale plekken. Als je je cavia zichzelf vaak ziet krabben, kan dat wijzen op schurft of mijt. Als je een langharige cavia hebt, borstel deze dan regelmatig met een zachte borstel. Houd de tanden en nagels van de cavia goed in de gaten. Mochten ze te lang zijn, kun je ze zelf of door de dierenarts laten knippen. Houd ook de ontlasting in de gaten. Mocht de cavia langdurig diarree aan blijven houden, neem dan contact op met de dierenarts. Het is ook altijd hygiënisch om na ieder contact met je cavia je handen te wassen. De kooi moet je iedere week verschonen.

Voortplanting
Cavia's zijn heel jong geslachtsrijp. Mannetjes zijn op een leeftijd van 4 weken als geslachtsrijp en vrouwtjes al als ze vijf of zes weken oud zijn. Het is niet verstandig om jonge vrouwtjes zo vroeg al zwanger te laten raken. Zulke jonge dieren zijn nog niet geschikt om goed met hun jongen om te gaan. Bovendien zijn ze lichamelijk nog niet helemaal volgroeid. Ze kunnen na de bevalling lichamelijke klachten krijgen en worden niet zo oud als een cavia die niet op zo'n vroege leeftijd zwanger raakt. Met een cavia die voor z'n eerste levensjaar geen jongen heeft gehad kan niet meer gefokt worden. Het bekken is dan zo gegroeid dat een bevalling zeer problematisch is. De draagtijd van een cavia is ongeveer tussen de 65-70 dagen.

Er worden per bevalling 1 tot 6 cavia's geboren. Cavia's worden geboren met vacht, met de ogen open en met volgroeide tanden. Je ziet de jonkies dan ook rondscharrelen. Na een paar dagen eten ze vaak al mee met het voedsel van de moeder. De jongen worden ruim vier weken gezoogd. Met vijf weken worden ze gespeend. Ze wegen dan ongeveer 300 gram.

Mannetjes kunnen op een leeftijd van 4-5 maanden gecastreerd worden.
een cavia wordt gemiddeld 4-8 jaar oud; cavia's van 10 jaar of ouder zijn geen uitzondering.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://huisdieren.forumactie.com
 
De cavia
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» grote cavia's

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Huisdieren Forum :: Knaagdieren :: Cavia's-
Ga naar: