Algemene informatie over de hamster
Aanschaf
Een hamster is een zeer gemakkelijk huisdier. Het is grappig om naar te kijken en is ook zeer lief, ondanks het geen knuffeldier is. Toch moet je je eerst goed informeren voor dat je een hamster aanschaft.
Hou rekening met het volgende:
Welk soort wil je het liefst?
Heb je voldoende plaats?
Heb je tijd om je hamster te verzorgen: kooi schoonmaken, eten en drinken geven?
Wil je of heb je voldoende geld om alles te kopen: hamster, kooi, eten, bodembedekking,...?
Hamsters zijn nachtdieren en zijn dus vooral 's nachts actief.
Het zijn geen knuffeldieren.
Wat ga je met je hamster doen als je op vakantie gaat?
Waarop moet je letten bij de aankoop?
Je kan altijd je voorkeur van het geslacht zeggen, maar vaak is dit ook niet echt duidelijk voor de verkopers.
Kijk of het hamsterje gezond is. Dit kan je zien aan de heldere ogen, glanzende vacht, levendigheid.
De geschikte leefttijd is 6-8 weken.
Koop geen hamster uit een ziek nest.
Transport
Wanneer je een hamster koopt, wordt deze meestal in een kartonnen doosje gestoken. Normaal kan je hamster hier niet direct uit ontsnappen. Ze knagen en krabben wel en dit kan wel een beetje raar doen.
Als je je niet veilig voelt, kan je het doosje ook in een transportkooitje zetten of je hamster uit het doosje halen en ze dan in het kooitje zetten. Een transportkooitje is ook handig als je je hamster later vaak moet vervoeren.
Benodigdheden
Voordat je hamster in zijn nieuwe woning mag intrekken, moet het volgende in de KOOI aanwezig zijn:
- bodembedekking
- een huisje
- drinkflesje
- eetbakje
- speeltjes zodat de hamster in beweging blijft: ladders, een rad, buizen,...
Kooi
Een traliekooi is de beste kooi voor goudhamsters. Deze zijn namelijk de beste klimmers. Maar voor dwerghamsters is het toch beter om een plastiek bak te nemen. Zij zijn veel kleiner en kunnen zich gemakkelijker door de tralie wringen.
Bodembedekking
Je kan houtvezel, stro of hooi gebruiken. Je kan ook een mengeling maken van soorten. De verschillende soorten zijn verkrijgbaar in de winkel in verschillende soorten. Stro isoleert beter en is dus geschikt voor knaagdieren in buitenkooien.
Huisje
Een hamster slaapt in een hamsterhuisje. Je kan kiezen tussen verschillende vormen en kleuren. In zo'n huisje moet natuurlijk ook een bedekking liggen. Hiervoor kan je hetzelfde materiaal gebruiken dan wat je als bodembedekking gebruikt. Het is zeer belangrijk dat je GEEN hamsterwatten gebruikt. Het is al gebeurt dat er hamsters in gestikt waren. Dus neem geen enkel risico!
Drinkflesje
Je kan een flesje die aan de tralies hangt, kopen of je kan een drinkbakje kopen. De laatste mogelijkheid is niet aan te raden, want een hamster stoot dit vaak om of het water is vlug vuil. Daarom is een hangflesje dus veel praktischer.
Speeltjes
Als je een rad plaats, is het beter dat je een gesloten rad neemt. Deze zijn het veiligst voor uw hamster. In open radjes kan het zijn dat het pootje van het diertje blijft hangen en dit kan dus gevaarlijk zijn. Ook radjes op een standaard zijn gevaarlijk.
Voeding
Een hamster moet een dagelijkse hoeveelheid eten krijgen. Deze hoeveelheid hangt af van hamster tot hamster. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een koffielepeltje (+/- 12 gram) hamstervoer in het etensbakje te doen. Als er telkens blijft liggen dan weet je dat je hamster te veel heeft en doe je minder in het bakje. Zo moet je dus zien hoeveel je hamster nodig heeft en dit merk je ook wel.
Elke dag geef je je hamster dus hamstervoer die verkrijgbaar is in de winkels, maar een hamster is vindt het ook leuk om tussendoortjes of snoepjes te krijgen. Deze lekkernijen moet je natuurlijk niet elke dag geven.
Wat kan je je hamster als tussendoortjes geven? (Wel telkens een klein stukje geven)
- Aardbei
- Appel
- Augurk
- Banaan
- Bloemkool
- Broccoli
- Courgette
- Druiven
- Erwten
- Frambozen - Graan
- Gras
- Haver
- Klaver
- Komkommer - Maïs
- Paardebloem
- Paprika
- Pinda's
- Peen - Peer
- Peterselie
- Sinaasappel
- Sla
- Spinazie - Spruitjes
- Tarwe
- Tomaten
- Waterkers
- Zonnepitten