Huisdieren Forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Huisdieren Forum

Voor informatie over uw huisdier. Om vragen te stellen en om vragen te beantwoorden. In dit forum helpen we elkaar.
 
IndexZoekenLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De Chinchilla

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Jolijn
Admin
Admin
Jolijn


Aantal berichten : 343
Leeftijd : 36
Woonplaats : omgeving enschede
Huisdieren : 1 Vlaamse Reus
Registration date : 21-02-08

De Chinchilla Empty
BerichtOnderwerp: De Chinchilla   De Chinchilla Icon_minitimevr feb 29, 2008 2:35 pm

Algemene informatie over de Chinchilla

Het karakter van een Chinchilla
Een chinchilla is van nature uit echt een groepsdier. Deze diertjes mogen dan ook echt niet alleen gehouden worden. Schaf dan ook minimaal 2 chinchilla's aan. En op zich maakt het dan niet uit of je 2 vrouwtjes, mannetjes of een koppeltje houdt. Let wel op dat als je een koppeltje houd dat je op jonkies kan rekenen. En wat gebeurt en dan met de jonkies als ze 8 weken oud zijn. Hou je ze zelf of gaan ze naar een ander. Hou deze dingen goed in de gaten.

In het wild mogen chinchilla’s dan wel eens een hol samen delen met andere dieren uit dat gebied, maar als je ze in de huiskamer houd dan kan je ze het beste alleen met soortgenoten samen houden. Dit vooral vanwege het feit dat chinchilla’s nachtdieren zijn en een konijn of cavia bijvoorbeeld dagdieren zijn. Voor de rest is het voer en leefomgeving van een chinchilla ook heel anders dan dat van een konijn of cavia.

Voor de rest zijn chinchilla’s tegenover soortgenoten, die al aan elkaar gewend zijn, ontzettend lief en aanhankelijk. Ook met de verzorger kan een chinchilla een goede relatie opbouwen. Als je voorbij loopt komen ze al naar het deurtje gelopen en trekken ze zo’n gezichtje alsof ze willen zeggen: aahhhh mag ik er alsjeblieft uit!!! Is echt geweldig om te zien. Ze kunnen zelfs op hun naam reageren. Chinchilla’s zijn dan ook echt dieren met een eigen karakter. Er is bijna geen chinchilla hetzelfde.

Huisvesting
Het is helaas moeilijk om een natuurgetrouwe omgeving na te bouwen voor een chinchilla. Bij een dierentuin is dat misschien wel mogelijk, maar in uw huiskamer zal dat een stuk moeilijker worden. Daarom hier een aantal dingen waar je je dus minimaal aan moet houden om een chinchilla binnenshuis te kunnen houden.

Je hebt verschillende manieren om een chinchilla te huisvesten. Je kunt een mooie kamervoličre kopen of je kan zelf een kooi bouwen. Bij beide zijn er voor- en nadelen. Ik zal proberen hieronder het een en ander over beide opties te beschrijven.

Inrichten van een hok
Het merendeel van de chinchilla’s slaapt het liefst zo hoog mogelijk in zijn hok. Daarom is het aan te raden om boven in het hok een grotere plank op te hangen waar ze dan ook met z’n allen lekker tegen en over elkaar op kunnen zitten. Ook kan je er een huisje bevestigen, maar dan zie je je chinchilla’s niet zitten en heb je kans dat ze ook een stuk schuwer zijn als zonder huisje. Voor de rest moeten er meerdere kleine plankjes aanwezig zijn in het hok. Die van onderen naar boven verspreid zijn. Deze kleine plankjes en natuurlijk ook de grote bovenin de kooi kunnen van hout zijn. Hou er dan wel rekening mee dat je deze plankjes regelmatig zal moeten vervangen, omdat ze ook dit geheel kappot knagen. Ook kan je dikke takken van bv de wilg gebruiken. Ook dit zullen ze gebruiken als zitplankje en het is goed voor hun tanden, want ze hebben er zeer veel knaagplezier van. Let wel op dat je niet zomaar takken verzameld uit het bos. De takken van een wilg zijn eigenlijk de beste takken. Ook kan je taken van een fruitboom gebruiken. Zorg er wel voor dat je de takken eerst grondig reinigt met heet water en laat ze daarna goed drogen. Dan pas mag je ze in de kooi zetten. Ook is het verstandig om een loopwiel in de kooi te bevestigen. Er zijn daarin veel verschillende soorten. Dus zorg ervoor dat je een groot genoeg wiel koopt, want als de doorsnede van zo’n wiel te klein is dan kan dat rugproblemen opleveren. Ik heb zelf de voorkeur aan een loopwiel die alleen maar bevestigd wordt aan de zijkant van de kooi zodat de in en uitloop van het loopwiel geheel vrij is. Je hebt ook een loopwiel op 2 poten. Dit kan ook wel, maar daarbij heb je meer kans op verwondingen van voornamelijk de pootjes en staarten van de chinchilla’s. Voor de rest moet je echt je fantasie gebruiken bij het inrichten van een kooi.

Voeding
De voeding van een chinchilla bestaat uit zeer arme ingredienten. Het standaard voer bestaat uit de chinchilla pellets en hooi en natuurlijk niet te vergeten het drinkwater. De pellets is echt speciaal gemaakt voor chinchilla’s dus als je naar een dierenwinkel gaat en er liggen alleen maar zakjes met pellets in, maar er staat nergens op de zak dat het om chinchillapellets gaat vraag dan gewoon aan de eigenaar of je de grote baal mag zien waar deze zakjes uitkomen. Mag dat niet van hem koop het dan niet. De kans is namelijk groot dat je ze dan konijnenpellets voer en dat is dus zeer slecht voor chinchilla’s. Heeft je plaatselijke dierenwinkel niets van chinchillapellets vraag dan of ze het van de merken Vitakraft of Witte Molen kunnen bestellen. Dit is altijd mogelijk ook al zeggen ze dat het niet zo is. Een dierenwinkel heeft altijd producten staan van Witte Molen of Vitakraft dus waarom zouden ze de chinchillapellets niet kunnen bestellen. Ook zijn er van Vitakraft speciale “snoepjes” te verkrijgen. Als je deze koopt geef ze dan wel met mate. Teveel snoepgoed is slecht voor ze ze kunnen er namelijk verschillende darmproblemen van krijgen die kunnen lijden tot de dood. Dus wees er voorzichtig mee.

Vacht
De vacht van een chinchilla is zeer speciaal. Bij ons komt er uit een haarwortel maar 1 haar bij een chinchilla is dat dus heel anders. Bij hun komen er uit een haarwortel zo tussen de 40 á 120 haren. Dat verklaart ook waarom een chinchilla zo’n dichte en zachte vacht heeft. Ook dankzij deze dikte is het vrijwel onmogelijk om ongedierte zoals vlooien in de vacht van een chinchilla te zien. Geef de chinchilla iedere dag een uur a 1,5 uur de tijd om zich rustig te wassen in een speciaal badje gevuld met speciaal chinchilla badzand. Gebruik geen schelpenzand of zand uit de zandbak. Dit zal namelijk de vacht van een chinchilla erg beschadigen en de chinchilla later ook. Gebruik gewoon het speciale badzand. Dit is altijd wel te verkrijgen in een dierenwinkel.

Als er een panieksituatie uitbreekt of de chinchilla schrikt als u hem vast heeft. Kijk er dan niet raar van op als u een pluk van de vacht in uw handen hebt. Dit is vrij normaal. In het wild wordt dit gebruikt als verdedigingsmiddel tegen roofdieren zoals roofvogels. Op die manier kan een chinchilla vrij vaak er met een aantal haren minder en de schrik er vanaf komen.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://huisdieren.forumactie.com
 
De Chinchilla
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Huisdieren Forum :: Knaagdieren :: Chinchilla's-
Ga naar: