Huisdieren Forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Huisdieren Forum

Voor informatie over uw huisdier. Om vragen te stellen en om vragen te beantwoorden. In dit forum helpen we elkaar.
 
IndexZoekenLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De vlaamse reus deel 1

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Jolijn
Admin
Admin
Jolijn


Aantal berichten : 343
Leeftijd : 35
Woonplaats : omgeving enschede
Huisdieren : 1 Vlaamse Reus
Registration date : 21-02-08

De vlaamse reus deel 1 Empty
BerichtOnderwerp: De vlaamse reus deel 1   De vlaamse reus deel 1 Icon_minitimewo maa 05, 2008 12:31 pm

Algemene informatie over de vlaamse reus

Algemeen
Als je van plan bent een vlaamse reus aan te schaffen, let dan op de volgende punten;

Het konijn moet/mag:
* Geen diarree hebben of tekenen hiervan vertonen.
* Schone ogen, die helder en glanzend en oplettend staan.Tevens mag er
geen uitvloeiing uit de ogen komen.
* Een schone glanzende vacht, zonder kale plekken, wondjes, schilfers of
tekenen van mijt o.i.d hebben.
* Niet te mager zijn.
* Geen uitvloeiing uit de neushebben, dit kan een nl. gevolg zijn van
snot/pasteurella.
* Een levendige en gezonde indruk hebben.
* Geen gebitsafwijkingen zoals olifantstanden, klemgebit etc. vertonen, de
tanden mogen niet te lang zijn.
* De voeten mogen geen wondjes of kale plekken vertonen.
* De oren moeten schoon zijn en mogen geen tekenen van oorschurft vertonen.
* Een goede eetlust hebben
* Goede ontlasting; goede droge ronde keutels.


Als je de vlaamse reus hebt gekocht, wat moet je dan doen?
Ten eerste moet je de vlaamse reus de tijd geven om aan de nieuwe omgeving te wennen. Geef het konijn de eerste paar dagen het voer wat het konijn gewend is om te eten. Als je op ander voer wilt overgaan, doe dit dan door het oude voer geleidelijk aan te mengen met het nieuwe voer en uiteindelijk kun je overgaan op het geven van het nieuwe voer. Wat erg belangrijk is, is dat het konijn voldoende bewegingsruimte heeft en een veilige plek. Konijnen moeten onbeperkt hooi ter beschikking hebben. Geef de eerste weken geen groenvoer. Hier moeten ze eerst aan wennen! Je ziet in de dierenwinkel altijd lekkere snoepjes, likstenen, enz. Maar dit is absoluut niet goed voor het konijn! Op de verpakking staat uiteraard dat het goed is en het geen kwaad kan, maar dat is dus wel zo; het kan voor blaasproblemen of gebitsproblemen zorgen. Een konijn dat goede voeding krijgt zal alle mineralen en vitaminen binnen krijgen. Pak het konijn de eerste dagen liever niet op. Het konijn is net uit zijn vertrouwelijke omgeven weggehaald en teveel in 1 keer zal teveel stress opleveren. Dus laat het konijn eerst aan zijn nieuwe omgeving wennen.

Waar valt de keus op een ram of een voedster? Voor dat je een konijn aanschaft moet je bepalen wat je wilt hebben; een ram of een voedster? Vaak is het dat de rammen iets rustiger van aard en wat gemoedelijker zijn. Bij ”huis-, tuin- en keuken vlaamse reuzen moet er rekening mee gehouden worden dat als het dier binnen losloopt en het konijn begint volwassen te worden dat hij kan gaan sproeien. Deze urine is sterk van geur en binnen no-time stinkt je huis. De oplossing voor dit probleem is castreren. Hoe kun je zien of een konijn een ram of een voedster is? Je houdt het konijn met de rug tegen je aan, het is dan wel belangrijk dat de onderkant van het konijn met de hand wordt ondersteund. Zo kun je het geslachtsorgaan van het konijn goed zien. Druk voorzichtig met duim en wijsvinger de geslachtsopening uit elkaar. Bij een voedster puilt de geslachtsopening uit als een gleufje een soort V-vorm. Bij een ram komt er duidelijk een penis (rond kokertje) naar buiten en na ongeveer 3 a 4 maanden zullen er onder de buik tussen de achterbenen duidelijk balletjes zichtbaar of voelbaar) zijn. Rammen kunnen soms hun balletjes intrekken; duw met een platte hand zachtjes op de buik en schuif de hand naar beneden. De balletjes schieten er dan als het ware weer in. Op oudere leeftijd kun je het ook aan het uiterlijk zien. Rammen hebben vaak een dikkere kop en zijn vaak iets breder in bouw. Kortom ze zijn iets massiever gebouwd. Voedsters krijgen op oudere leeftijd vaak een wam, dit is een is te vergelijken met een onderkin. Het is een huidplooi met daarin vet. Vaak willen mensen eerder dan nodig weten wat het geslacht is van een dier. Probeer dit niet voordat de dieren een leeftijd van minimaal 4 weken hebben bereikt. Bovendien tot die tijd is het vaak onbegonnen werk omdat het niet duidelijk genoeg is. Dus begin er dan ook niet aan. Een mooie leeftijd voor het sexen van konijnen is 8-9 weken.

Voordat je een konijn aanschaft is het belangrijk om te weten of je een ram (mannetje) of voedster (vrouwtje) wilt.
Bij de rammetje komt vaak voor dat ze iets rustiger van aard en wat gemoedelijker zijn.
Wat een nadeel is van een ram is dat er rekening mee gehouden moet worden dat als het dier volwassen begint te worden urine kan gaan sproeien. Deze urine is sterk van geur en als je het konijn binnen houdt, stinkt het al gauw heel erg in huis. De oplossing voor dit probleem is castreren. Hoe kun je zien of een konijn een ram of een voedster is? Je houdt het konijn met de rug tegen je aan, het is dan wel belangrijk dat de onderkant van het konijn met de hand wordt ondersteund. Zo kun je het geslachtsorgaan van het konijn goed zien. Druk voorzichtig met duim en wijsvinger de geslachtsopening uit elkaar. Bij een voedster puilt de geslachtsopening uit als een gleufje een soort V-vorm. Bij een ram komt er duidelijk een penis (rond kokertje) naar buiten en na ongeveer 3 a 4 maanden zullen er onder de buik tussen de achterbenen duidelijk balletjes zichtbaar of voelbaar) zijn.

Let bij aanschaf op, dat een vlaamse reus ook altijd maar 1 kleur heeft, anders is het minstens een kruising en dat de oren bij een volwassen dier toch wel minimaal 17 cm moeten zijn omdat het anders gewoon een ander groot soort konijn is. (oren ook mooi afgerond aan de bovenkant en niet puntig).

Huisvesting
Vlaamse reuzen zijn geen kleine konijnen, dus een groot hok is wel vereist.
De minimale afmetingen zijn 120x80x60 (BxDxH). Zorg er in elk geval voor dat het konijn voldoende ruimte heeft.
Waar je ook voor moet zorgen is dat het konijn zeker NIET in de tocht staat! Hier kan het konijn ziek van worden. En wat ook niet mag, is dat het hok volop in de zon staat.

Als bodembedekking kun je het beste kranten gebruiken. Het is niet schadelijk voor het konijn als het wat van de kranten knabbelt, maar houdt wel in de gaten dat het konijn niet hele stukken op gaat eten, want dat is niet goed. Gebruik liever geen zaagsel;

Zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) wordt in Europa grotendeels gemaakt van naaldbomenhout (sparren en dennen) dat vele giftige stoffen bevat, waaronder de kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (fenolen) en abietinezuur. Het intensieve contact van knaagdieren en konijnen met hun bodembedekker heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn. Diverse typen zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) die in Nederland worden gebruikt en in de winkel liggen zijn recentelijk onderzocht op de concentratie van abietinezuur in Wageningen en de resultaten waren ronduit schokkend. Al het onderzochte zaagsel was afkomstig van naaldbomen,sparren en dennen, en bevatte wisselende, maar substantiële concentraties van het abietinezuur. Deze schadelijke stof geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, klachten aan de luchtwegen (pneumonie) en vergroot de kans op kanker voor konijnen en knaagdieren die op dit zaagsel leven.

Dus gebruik als bodembedekking kranten en leg daarboven op alleen maar stro. Dat houdt het konijn lekker warm en het konijn knabbelt er lekker van.

Verschoon het hok 1 keer per week.

Een ren kan natuurlijk ook niet missen. Zorg voor een ruime ren waar een konijn lekker in kan springen, huppelen en rennen. Zorg voor beschutting in de ren (ik heb het hok erbij in staan, dus hij kan zo onder het hok). Zorg er ook voor dat de ren hoog genoeg is, zodat het konijn er niet uit kan springen.

Voeding
Water:

Vanzelfsprekend is dat je konijn onbeperkt water heeft. Het water moet vers zijn. Gooi er nooit iets bij in zoals suiker of zout, want dat is slecht voor het konijn! Wat ook slecht is, is om het konijn warm water te geven.
Let in de winter er wel op dat het water niet bevriest. Hou dit dus goed in de gaten.

Hooi:

Hooi hoort een konijn onbeperkt te kunnen eten. ]De vezels uit van het hooi zorgen namelijk voor een goede peristaltische beweging van de darmen. Zonder hooi heeft een konijn ook geen goede spijsvertering. Tevens zijn zowel hooi als stro erg goed voor het gebit. Door het vele malen ontstaat er een goede afslijting van de tanden en kiezen.

Voer:

Je hebt 2 soorten voer die je je konijn kan geven; gemengd voer en gedroogd voer (biks). Gemengd voer raad ik af. De konijnen eten dan de lekkere stukjes eruit en laten vervolgens het gezonde liggen. Gemengd voer bevat veel koolhydraten en kan leiden tot blindedarm problemen. De hoeveelheid droogvoer dat een konijn dagelijks hoort te krijgen is afhankelijk van het gewicht. Voor een vlaamse reus is het 25-30 gram per kg zijn van het konijn. Ik geef mijn vlaamse reus 's ochtends een bakje vol en 's avonds een bakje vol (omdat het winter is, mag het konijn iets meer te eten, als de winter voorbij is, geef ik mijn konijn nog steeds 2x per dag doorgvoer, maar dan niet meer helemaal vol tot aan het randje).

Groenvoer:

Als je net een konijntje hebt, dan kun je die niet gelijk allemaal groenvoer gaan geven. Dit moet geleidelijk aan opgebouwd worden. Anders geraakt je konijn aan de diarree en dat kan zeker fataal zijn voor jonge konijntjes. Op oudere leeftijd kunnen konijnen geremd worden in de groei. Begin met een klein stukje wortel of bladgroente, ongeveer net zo groot als een postzegel. Als de keutels de volgende dag er nog goed uit zien, kun je iets meer geven of andere groenten toevoegen.

Lijst met eetbare planten en kruiden voor konijnen:

- Paardebloem- Taraxacum spec. - Onbeperkt
- Duizendblad- Achillea millefolium - Onbeperkt
- Herderstasje- Capsella bursa-pastoris - Jonge rozetten
- Dovenetels- Lamium spec. - Beperkt, als versnapering
- Weegbree- Plantago spec. - Onbeperkt, reguleert de darmfunctie
- Distels- Cirsium spec. - Gedroogd, als hooi
- Zevenblad- Aegopodium podagraria - Onbeperkt, urinedrijvend
- Karwij- Carum carvi - Beperkt, deflatuerend
- Boerenwormkruid- Tanacetum vulgare - Onbeperkt, voorkomt
wormen en indigestie
- Zuring- Rumex spec. - Zeer beperkt, altijd mengen
- Wilgenroosje- Chamaenerion angustifolium - Beperkt
- Kleefkruid- Galium aparine -Vers!
- Melde en ganzenvoet- Chenopodium spec. - Beperkt, altijd mengen
- Brandnetel- Urtica spec. - Jonge scheuten of gedroogd, als hooi
- Melkdistels- Sonchus spec.
- Klein hoefblad- Tussilago farfara - Beperkt, voorkomt trommelzucht
- Zilverschoon- Potentilla anserina
- Kruiskruid- Senecio spec.
- Gele ganzenbloem- Chrysanthemum segetum
- Kamille- Matricaria spec. - Gedroogd, werkt anti-septisch
- Herik- Sinapis arvensis
- Reigersbek- Erodium spec. - Altijd mengen
- Kromhals- Anchusa arvensis - Vers
- Cichorei- Cichorium intybus
- Duizendknoop- Polygnum spec. - Altijd mengen
- Spurrie- Spergula arvensis
- Hennepnetel- Galeopsis tetrahit
- Wilde peen- Daucus carotus
- Bijvoet- Artemisa spec.
- Klis- Arctium spec. - In geringe hoeveelheid

Schadelijke en giftige planten voor konijnen:

*Aronskelkfamilie
-Diefenbachia spec.
-Gatenplant- Monstera deliciosa
-Philodendron spec.
-Aronskelk- Arum spec.
-Slangenwortel- Calla palustris
-Vredeslelie- Zanthedeschia spec.
-Kalmoes- Acorus spec.
-Olifantsoor- Caladium spec.
*Leliefamilie
-Lelies- Lilium spec.
-Hyacinten- Scilla spec.
-Tulpen- Tulipa spec.
-Herfststijlloos- Colchium spec.
-Aloë- Aloë spec.
-Salomonszegels- Polygonatum spec.
-Look- en uiachtigen- Allium spec.
-(sier)Asperge- Asparagus spec.
-Lelie der dalen- Convallaria spec.
-Vogelmelk- Ornithogalum spec.
-Kievitsbloem- Fritillaria spec.
-Keizerskroon
*Narcisfamilie
-Amaryllis- Hippeastrum spec.
-Clivia spec.
-Narcis- Narcissus spec.
-Sneeuwklokje- Galanthus spec.
*Maagdenpalmfamilie
-Oleander- Nerium spec.
-Maagdenpalm- Vinca spec.
-Woestijnroos- Adenium spec.
*Boterbloemfamilie
-Boterbloem- Ranunculus spec.
-Ranonkels
-Wildemanskruid- Pulsatilla spec.
-Kerstroos- Helleborus spec.
-Anemonen- Anemone spec.
-Monnikskap- Aconitum spec.
-Akelei- Aquilegia spec.
-Ridderspoor- Delphinium spec.
*Nachtschadefamilie
-Aardappel- Solanum spec.
-Bitterzoet
-Oranjeboompje
-Nachtschade
-Tomaat- Lycopersicon spec.
-Engelenbazuin- Brugmansia spec.
-Doornappel- Datura spec.
-Wolfskers- Atropa bella-donna
-Bilzenkruid- Hyoscyamus niger
-Tabak- Nicotiana spec.
-Lampionplantje- Physalis spec.
*Wolfsmelkfamilie
-Kerstster- Euphorbia spec.
-Kroontjeskruid
-Christusdoorn
-Wolfsmelk
-Wonderboom- Ricinus spec.
-Croton- Codiaeum spec.
*Vingerhoedskruidfamilie
-Vingerhoedskruid- Digitalis spec.
-Toorts- Verbascum spec.
*Kamperfoeliefamilie
-Struikkamperfoelie- Lonicera spec.
-Sneeuwbes
-Klimmende kamperfoelies
*Naaldbomenfamilie
-Venijnboom- Taxus spec.
-Sparren- Picea spec.
-Dennen- Pinus spec.
-Zilversparren- Abies spec.
-Levensbomen- Thuja spec.
-Jeneverbes- Juniperus spec.
-Cipressen- Cupressus spec.

Bron: www.vlaamsereuzenclub.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://huisdieren.forumactie.com
 
De vlaamse reus deel 1
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» De vlaamse reus deel 2
» vlaamse reus?????
» mijn vlaamse reus is vermist

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Huisdieren Forum :: Knaagdieren :: Konijnen-
Ga naar: